Waarom Scrum meer is dan een trucje

Scrum is hip en wordt overal voor gebruikt. Maar dat gaat niet altijd helemaal goed. Is Scrum bijvoorbeeld geschikt voor een heidag en wanneer ben je nou echt aan het scrummen? Als je inderdaad post-its gebruikt, en met een team werkt aan een gezamenlijke opdracht van een opdrachtgever die je product owner noemt, ben je al een heel eind op weg. Maar wil je er echt alles uithalen? Dan kun je niet zonder een agile mindset.

Het agile kompas
Scrum is een framework dat te herleiden is tot het agile gedachtengoed. De agile filosofie bevat een heilig vertrouwen in mulltidisciplinair, kortcyclisch en visueel samenwerken om zo in te kunnen spelen op veranderende omstandigheden. Dit brengt een paradigmashift met zich mee die nodig is om agile te werken en daarmee ook Scrum toe te kunnen passen. Je moet je continu afvragen waarom je doet wat je doet:op welke manier creëren je acties waarde voor je klant? Scrum is dan ook een valuebased aanpak. Je begint met het opleveren van de resultaten die de meeste waarde hebben om het einddoel te bereiken. Deze, vaak verslavende, manier van werken, geeft een verwonderende blik op de wereld. Dagelijkse zaken die we als gegeven hebben aangenomen, zijn niet langer uit te leggen: waarom duurt het vijf jaar om een spoorbrug te repareren nadat er een vrachtschip tegenaan is gevaren? Waarom duurt de goedkeuring van een subsidieaanvraag voor een nieuwe school een jaar? En hoe kan het dat het meer dan een half jaar duurt voordat een nieuw product vanuit de fabriek in de supermarkt is terug te vinden? Dat kan toch anders?

Durf agile te zijn
Loslaten en vertrouwen zijn de kernwoorden. Dat klinkt zweverig, maar de cultuur van controleren en beheersen brengt ook veel organisaties niet verder. Toch is deze omslag voor veel bedrijven een enorme stap die je niet zomaar maakt. Maar onmogelijk is het niet: tijdens een heidag kun je de ambities en prioriteiten bepalen. Doe dat vooral multidisciplinair, met post-its en in korte sprints: goed voor de teamspirit en zeker van een concrete opbrengst. De uitkomsten van een heidag zijn vaak geschikte projecten voor Scrum.  Geen uitgebreide plannen en planningen meer, maar ambities bepalen en starten met ontwikkelen, toetsen, testen en bijstellen. Pas dan ervaar je de meerwaarde van het Agile gedachtengoed en Scrum: sneller en beter resultaat, meer helderheid over de toegevoegde waarde, meer energie in het team en last but not least: tevreden klanten. De eerste stap is gezet, op naar een agile toekomst!